Informatie
Titelverklaring: De uitdrukking ‘’Met huid en haar’’ betekent volledig; in zijn geheel. Met huid en haar kan wijzen op vastberadenheid, of op doorzetting, wat Tist toonde toen hij Gaston hielp. Met huid en haar kan ook wijzen op de pekduivels en de bottenmadam, een verzonnen schepsel die kinderen ‘met huid en haar’ op eet. Ik vind de titel goed gekozen, omdat het een relatie heeft met het verhaal, en dat het aangrijpend klinkt. Een betere titel zou zijn: “Vader van mijn kind”, omdat de plot van het verhaal gaat over de identiteit van de vader van Lex.
Karakterontwikkeling: In het verhaal komen wij te weten dat Tist een meewarig persoon is, omdat hij Gaston heeft geholpen. Ook lezen wij dat Tist erg koppig kan zijn, bijvoorbeeld dat hij zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kelder stopte, maar dat hij als enige er maandenlang is is gebleven. aan het einde van het verhaal lezen wij dat zijn imago niet is veranderd.
Van Joppe kunnen we lezen dat hij betrokken is met veel dingen. Zo mist hij een familie-uitje naar Barcelona om aanwezig te zijn bij een vredesdemonstratie met zijn schoolvrienden. Ook om voor zijn overgrootvader Tist te zorgen. Wij zien hem over het verhaal niet veel veranderen, omdat zijn verhaal zich over een korte periode speelt. Wel kunnen we lezen dat hij jaloers begint te worden. Hij verdacht zijn beste vriend ervan dat hij het met Joppes vriendin doet. Wij lezen dat het uitloopt op een gevecht.
Keuzemomenten
In dit boek komen veel keuzemomenten voor, voor eigenlijk alle personages. want in het begin moet de moeder van Tist uiteindelijk de keuze maken of ze wel of niet weg gaat bij haar gezin. Ze neemt uiteindelijk de keuze om toch weg te gaan. Ook Tist moet een moeilijke keuze maken of hij wel of niet naar de loopgraven gaat, en kiest er uiteindelijk voor om wel te gaan. Uiteindelijk komt aan het eind Joppe voor een moeilijke keuze te staan. Of hij kiest ervoor om weg te gaan naar Barcelona, of hij kiest ervoor om bij de zieke Tist te blijven. Uiteindelijk kiest hij ervoor om bij Tist te blijven.
Vertelwijze
Het verhaal is niet chronologisch geschreven. Het verhaal van Joppe speelt zich af in 2003 en parallel daarvan is het verhaal van Tist die in het jaar 1913 begint. In het verhaal van Tist word de eerste en tweede wereldoorlog beschreven. Deze twee verhaallijnen worden in het boek steeds afgewisseld waardoor je steeds een afwisseling tussen heden en verleden krijgt. Dit zie je ook terug in het taalgebruik van het boek. Tijdens de verhaallijn van 1913 worden veel oudere uitdrukkingen gebruikt terwijl het verhaal dat zich in het heden afspeelt een veel moderner taalgebruik heeft. Hierdoor krijg je dus ook meer gevoel voor de generatie waarover je aan het lezen bent.
Motieven en visie
De grootste motieven van het boek zijn oorlog en de dood. Het thema oorlog komt terug in het boek omdat het leven van Tist om de eerste en tweede wereldoorlog draait. Het tweede motief, de dood, omdat er tijdens de eerste en tweede wereldoorlog veel doden zijn gevallen. Tists zusje stierf ook vroeg in het verhaal. Ook omdat Tist aan het einde van het boek zelf ook sterft. Het derde motief in dit boek is zelfstandigheid omdat Tist zelf besluit om weg te lopen nadat zijn zusje is gestorven. Ook omdat Tist heel erg op zichzelf is.
Gelaagdheid
In deze roman is de historische laag heel relevant omdat het boek steeds tussen het heden en het verleden wisselt. Hierdoor krijg je veel over de eerste en tweede oorlog
Ook is de natuurlijke verhaallaag die over Joppe gaat belangrijk. Maar de kern van het boek ligt wel bij de historische laag met de eerste en tweede oorlog.
Maak jouw eigen website met JouwWeb