Informatie

Titelverklaring

De titel wordt in het boek uitgelegd aan het einde van bladzijde 332 hier staat het volgende geschreven : “Zo  was deze paradox de  constante van zijn leven:  heen en weer te worden geslingerd tussen de militair die hij noodgedwongen was geweest en de  kunstenaar die hij  had willen zijn. Oorlog en terpentijn. De vrede van zijn laatste jaren heeft hem langzaam  afscheid laten nemen van zijn trauma’s.”

Het gaat hier om de hoofdpersoon Urbain die de Oorlogtrauma’s is opgelopen en aan het einde van zijn leven zijn passie voor schilderen gebruikt om de trauma’s te verwerken.

Oorlog en terpentijn is een goede titel voor het boek. Het past goed bij het boek en oorlog en terpentijn wordt letterlijk in het boek uitgelegd. En ander titel zou kunnen zijn ‘Het verhaal van de heilige Martinus in de grote oorlog’. Dit komt omdat Urbanus Martin de echte naam van zijn grootvader is en Martinus staat voor een patroonheilige Romeinse legionair van alle soldaten. Deze Martinus is na de eerste wereldoorlog ook een familie embleem van zijn familie geworden. Urbanus heeft zelfs het schilderij van die Martinus nageschilderd. Hierdoor heeft de titel ‘Het verhaal van de heilige Martinus in de grote oorlog’ meer diepgang en is dus beter.

 

Karakterontwikkeling

Urbain gaat door de loop van het boek een veel ontwikkelingen door tijdens de eerste wereldoorlog. Voor de eerste wereldoorlog wilt hij graag een schilder worden maar de eerste wereldoorlog heeft hem daarvan weerhouden en heeft zijn denken over moraal en geweld verandert. Hiernaast is hij ook nog zijn grote liefde Maria verloren waardoor hij depressief werd. Deze depressie overkomt hij wel maar het heeft wel een litteken achtergelaten waardoor hij zich op de kunst richt om zijn trauma’s te verwerken.

 

Keuzemomenten

De allerbelangrijkste keuze die in het boek voorkomt is de keuze om met Gabrielle te trouwen nadat Maria aan de Spaanse griep stierf. Waardoor de moeder van de schrijver van het boek werd geboren en dit allemaal tot stand heeft gebracht. De tweede belangrijkste moment was om zijn dochter dan ook Maria te noemen. ( blz. 278 In deze vierhoek gevormd door  vier vrouwen – zijn  moeder, zijn dode geliefde, haar oudere zus, zijn dochter met de fatale  naam  – heeft mijn grootvader zijn leven doorgebracht.) Hierin heeft hij zich met zijn lot bedaart.

 

Vertelwijze

Het eerste hoofdstuk wordt vanuit Stefan Hertmans omschreven dit is om het “totaal onvoorstelbaar Europa weer te geven”

Het tweede hoofdstuk wordt vanuit zijn grootvader Urbain geschreven om zo de gruwelijke details van de eerste wereldoorlog weer te geven.

En het derde hoofdstuk is vanuit het perspectief van Stefan Hertmans weer geschreven om een slot aan het boek te schrijven zoals hij zelf de cahiers van zijn grootvader (waar dit boek op gebaseerd is)heeft gelezen.

 

Motieven en Visie

De motieven zijn de liefde, de kunstwereld en de dood.

De moeizame liefde is een duidelijk motief omdat hij op 23-jarige leeftijd voor het eerst een naakte vrouw ziet en zichzelf tijdens de oorlog voor het eerst zelf bevredigt. En omdat zijn ware liefde Maria sterft aan de Spaanse griep.

De Kunstwereld is een motief omdat hij hier zijn hele leven op wilde richten maar zijn passie pas aan het einde van zijn leven kon verwezenlijken om zo uiteindelijk zijn trauma’s te verwerken.

En de dood is een duidelijk motief. Als allereerst een dode in de ijzergieterij waardoor hij zijn baan verliest. Daarna zijn vader Franciscus en ook nog Maria zijn grote liefde die sterft. Ook sterven er heel veel onschuldige mensen op gruwelijke wijze tijdens de eerste wereldoorlog.

Maak jouw eigen website met JouwWeb