Ons belang

Harry Bonnington

Literatuur voor mij betekent minder dan wat literatuur betekent voor andere mensen. Dit komt door twee redenen. Ten eerste, omdat ik in mijn jeugd al niet geïnteresseerd was in boeken, en dat ik een voorliefde voor muziek heb, en muziek kies als medium van cultuur. Ten tweede, als literatuur en boeken lezen niet mijn favoriete methodes om mijn vrije tijd mee te besteden zijn, zorgt het opdragen van het lezen van boeken voor een lichte demotivatie in lezen, omdat het tegen mijn wil in gaat. Dit zegt tevens niet dat ik een hekel heb aan literatuur in het algemeen.

Van de vier boeken die ik heb moeten lezen vind ik Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom het leukst, omdat het verhaal duidelijk geschreven is. Het heeft een duidelijk perspectief (1 hoofdpersoon), en een verhaallijn waarbij je steeds meer achter de hoofdpersoon zijn achtergrond komt te weten (flashbacks).

Mijn minst favoriete boek die ik moest lezen was Met huid en haar, van Marita de Sterck. Dit boek heeft een steeds verwisselend vertelpunt (2 hoofdpersonen), waardoor er bij mij verwarring opspeelde. Ook vind ik het verhaal niet erg engagerend. Deels omdat er teveel gebeurt in het verhaal zelf om er volledig bij op te letten. Deels omdat de zinnen in het Vlaams zijn geschreven. Ge kunt begrijpen dat ik dat niet al te plezant vind.

Ik moet met een zwaar hart zeggen dat ik mij niet veel ontwikkeld heb op literair gebied met het lezen van deze vier boeken. Mijn voorkeur bij boeken ligt bij informatieve boeken; boeken die niet zijn gebaseerd op fictie, maar op de werkelijkheid en actualiteit. Deze boeken hebben dat niet kunnen leveren bij mij. Ik noem ze onder geen geval slechte boeken, maar het is domweg niet mijn stijl.

 

Laurens Elshof

Literatuur is redelijk belangrijk voor mij, en ik denk dat ik me ook redelijk ontwikkeld heb door de jaren heen. Het begon allemaal toen ik klein was en m’n moeder mij diverse nijntje boeken en andere kinderboekjes voorlas. Toen ik zelf begon te lezen op de basisschool las ik vooral informatieve boeken omdat deze bij veel meer interesseren, en eigenlijk heb ik dat nu nog steeds, tenzij het een boek met een spannend (Het liefst waargebeurd) verhaal is. Op de basisschool op ik de boeken dolfje weerwolfje en De grijze jager veel gaan lezen, puur omdat dit erg spannende boeken zijn. Later ben ik vooral veel tijdschriften gaan lezen over de luchtvaart, waaronder het tijdschrift “Piloot en vliegtuig”. Dit deed ik puur uit interesse voor de luchtvaart, en eigenlijk minder uit de drang om te lezen. Toen ik op de middelbare school kwam, koos ik er meestal voor om voor een boekverslag een boek van Tim Krabbé te lezen. Dit deed ik eigenlijk vooral omdat dit enorm spannende boeken zijn, en omdat ze vrij kort zijn, en dus makkelijk uit te lezen zijn. Ook ben ik me op de middelbare school erg gaan interesseren voor de politiek, hierdoor ben ik veel artikelen hierover gaan lezen en volg ik de actualiteit door middel van artikelen op de voet, en lees ik eigenlijk elk uur per dag wel zo’n beetje het nieuws. Ik denk dat ik door het lezen van deze artikelen etc. mij het meest heb ontwikkeld.

 

Vincent Luijken

 

Wat is literatuur voor mij:

Literatuur heb ik van jongs af aan al geleerd te waarderen. Dit kwam doordat mijn moeder toen ik jong sprookjes voorlas.  Op de basisschool heb ik zelf ook diverse boeken gelezen zoals de 15-delige serie Deltora . Deze boeken vond ik zelf makkelijk om te lezen omdat het avontuurlijke en fantasierijke boeken zijn. Naast Deltora heb ik op de basisschool vijf boeken van de serie Fantasia gelezen. Toen ik op de middelbare school kwam ben ik de grijze jager gaan lezen. Deze boeken bevatten ook een deel fantasie en zijn ook spannend. Vanwege de middelbare school ben ik meer realistische en literaire boeken gaan lezen zoals Het Gouden van Tim Krabbé en Ei en Kaas van Willem Elsschot. Ook lees ik nu elke ochtend een stukje uit de krant om het nieuws te volgen. Vervolgens heb ik vier boeken gelezen. Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans, Met Huid en Haar van Marita de Sterck, Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom en Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het boek Oorlog en Terpentijn, omdat dit boek zich met kunst bezig houd. In het boek werden schilderijen op eenzelfde manier beschreven als tijdens mijn tekenlessen waardoor ik snel in het boek verdiept raakte. Oorlog en Terpentijn had ik dan ook zo uitgelezen. Het boek dat op nummer twee voor mij stond was het boek ‘Met Huid en Haar’. Dit vond ik omdat de schrijver een ervaren jeugdliteratuur schrijver is en het boek dus makkelijk leesbaar was. Ook vind ik het taalgebruik dat steeds bij elk hoofdstuk wisselde een unieke twist aan het boek geeft. Op de derde plaats staat voor mij het boek ‘Meester Mitraillette’. Dit boek bevatte een kleine hint van kunst maar ging voornamelijk over de liefde en vond het daardoor een wat minder interessant boek. En als laatste vond ik het boek ‘Post voor mevrouw Bromley’ Het minst interessant. Dit komt omdat het boek heel dik is en ik me daardoor minder goed kon motiveren om door het einde door te lezen. Ook vond ik het einde van het boek niet spectaculair genoeg.